מדריך מסחר באופציות למתחילים

מסחר באופציות מעט מורכב יותר מאשר מסחר במניות בשוק ההון. ובכל מקרה, לא מומלץ לקפוץ למים ללא ידע מינימלי. מצאנו ברשת הרצאה מקיפה בת שעתיים, עם קרוב ל-9 מיליון צפיות. מצורף כאן תמצות של ההרצאה בעברית וגם הסרטון המקורי.
מה ההבדל בין אופציה למניה?

  1. לכל אופציה יש מועד תפוגה – יכול להיות היום, או בעוד שנתיים
  2. לכל אופציה יש מחיר מטרה – strike price, זה המחיר שבה נוכל לרכוש את המניה, אם נבחר לממש את האופציה.
  3. מכפיל חוזה אופציות – Option contract multiplier – אם מחיר חוזה האופציה הוא לדוגמה 5 דולר, הרי שפועל המחיר שלנו הוא 500 דולר, שכן האופציה היא תמיד לרכישת 100 מניות.

אופצית קול – call option

אופצית קול – מאפשרת לבעל האופציה לרכוש 100 מניות במחיר המטרה של האופציה, מרגע הרכישה ועד למועד פקיעת האופציה.
מחיר אופציות קול עולה כאשר מחיר המניה עולה ולהיפך, יורד כשהיא יורדת, כי כאשר המחיר עולה, גם הסיכוי לרכוש אותה בהנחה גדולה.

האופציה היא למעשה פרמיה שמאפשרת לי לרכוש את המניה במחיר המבוקש בעתיד. אם המחיר לא יגיע ליעד, לא ישתלם לנו לרכוש את המניה, במחיר האופציה, שכן נוכל לרכוש אותה בשוק החופשי במחיר זול יותר, אבל אנחנו נפסיד את הפרמיה – עלות רכישת האופציה. בכל מקרה, אין חובה לממש את האופציה.

חשוב להבין שכאשר סוחרים באופציה, כמעט אף פעם לא מממשים את האופציה בפועל לרכישת המניות, אלא מוכרים את האופציות בשוק, שמחירן מטפס, עם המחיר.

האופציה שווה לפחות כמו גובה ההטבה

לדוגמה, אם רכשנו אופציה במחיר מטרה של 800$ – למשל של טסלה, ומחיר המניה הגיע ל-1,000 דולר, ניתן למעשה לממש את האופציה ולהרוויח 200$. אבל, מסיבה זו, האופציה חייבת, על פי חוק, להיות שווה 200$ לפחות למניה, כלומר – 20,000$, או יותר.

חשוב גם לדעת, כי המסחר באופציה מאפשר לכם מינוף. לדוגמה – הפרמיה של האופציה תעלה לעתים יותר משיעור עלית המניה.

אופציות פוט – Put options

אופציות פוט – מאפשרות למחזיק בהן למכור 100 מניות במחיר האופציה, בדיוק ההיפך מאופציות קול. לכן, מחירן יורד שכמחיר המניה עולה ועולה, כשהמחיר יורד.

רכישת אופציות פוט מסוכנת פחות מהימור על מניות בשורט, גם מכיוון שאתם יודעים מראש בדיוק כמה כסף אתם מסכנים, בעוד שברכישת מניות בשורט, ההפסד הוא תיאורטית אין סופי, בכפוף לשיעור עליית המניה שנגדה המרתם (כמו במקרה של גיימסטופ מראשית 2021).

כיצד נקבעים מחירי האופציות?

מחירי האופציה נגזרים משני רכיבים: הראשון הוא ההפרש בין מחיר המטרה לבין המחיר בפועל של המניה ברגע זה. זה השווי המינימלי, שכן בעל האופציה יכול במקרה הגרוע לרכוש מניה במחיר האופציה ולמכור מיד במחיר השוק. מכונה גם הערך הפנימי – intrinsic value.

הרכיב השני הערך החיצוני – extrinsic value, שמכונה לעתים גם ערך הזמן – time value, כי הוא מושפע מהזמן שנותר לפקיעת האופציה. לכן גם המחיר של אופציות לטווח ארוך יותר, לרוב יהיו יקרות יותר.

מונחי יסוד נפוצים:

Time decay – בעברית "רקבון זמן", ביטוי לא אטרקטיבי, שמצביע על התופעה ששווי האופציה צונח ככל שאנחנו מתקרבים למועד הפקיעה, שכן הסיכוי להרוויח קטן ככל שיש פחות זמן לשינוי.

In the money – כאשר יש ערך למימוש. כלומר – הערך הפנימי גדול מאפס. לדוגמה – מחיר האופציה 800, ומחיר המניה כרגע הוא 850.

Out of the money – בדיוק ההיפך. למשל, מחיר האופציה 800 ומניח המניה 750.  כרגע הערך היחידי הוא החיצוני

At the money – כאשר המניה בדיוק, או בערך סביב שווי האופציה.

 

שורט על אופציות קול

עוד דרך מסחר נפוצה, היא לעשות שורט על אופציות קול, כאשר אנחנו מעריכים שמחיר המניה ירד. בדומה לשורט על מניות.

לדוגמה: אם מחיר האופציה כעת עומד על 5 ואני חושב שהיא תרד, אני לווה אותך מהברוקר ומוכר אותה כעת במחיר של 5 כפול 100, כלומר 500. אם מחיר האופציה ירד ל-3, אני אקנה אותה ב-300 וארוויח 200 דולר. כמובן שיש סיכון, שכן מחיר האופציה יכול לגם לעלות ואז נאלץ לרכוש במחיר גבוה מזה שקנינו. בנוסף, צריך כמובן חשבון מרג'ינס, שכן הברוקר שם בצד ערבון למקרה שהאופציה תתייקר.

שורט על אופציות פוט

עושים שורט על אופציות פוט, כאשר אנחנו מעריכים שמחיר האופציה יעלה, כלומר – גם מחיר המניה יעלה.

מתי נעשה את זה? אם רוצה להרוויח מעלית שווי המניה, אבל לא משוכנע ב-100% שהיא אכן תעלה. עם זאת, אני רוצה להרוויח כל עוד מחיר המניה יהיה מעל מינימום מסוים. אם השורט פוקע מחוץ לכסף, במחיר אפס, נקבל את מלוא הפרמיה. אבל, לא מומלץ לעשות זאת, כי תמיד יש סיכון שמחיר המניה יפול ביום האחרון, לכן אם העלות היא סנטים בודדים לאופציה, מומלץ לממש ולוותר על כמה דולרים.

השפעת התנודתיות – אימפלייד וולטיליטי

תנודתיות מרומזת – אימפלייד וולטיליטי, הוא אחד המונחים החשובים לסוחרי אופציות והוא מסביר את ההבדל במחירי אופציות של מניות שונות. במילים אחרות אימפלייד וולטיליטי היא למעשה העוצמה או השיעור הצפוי של השינוי במחיר המניה. זה משפיע כמובן גם מחיר האופציות: אם נקח מניות עם מחיר דומה, על חוזה דומה – מחיר המניה עם האימפלייד וולטיליטי הגבוה יותר (התנודתיות הגדולה יותר), יהיה גבוה יותר, כי המשמעות היא שהשוק מצפה שיש סיכוי גבוה יתר שמחיר המניה ינוע בשיעור חד יותר. התנודתיות הגבוהה יותר מנבאת שגם במהלך היום – או תקופה אחרת שנבחר, מחיר המניה יזוז יותר – למעלה ולמטה.

כך, אם התנודתיות של מניה גדלה – זה סימן שהשוק צופה שהמניה תנוע יותר והדבר ישפיע מיד על מחיר המניה ולהיפך – תנודתיות קטנה, תקטין גם את מחיר האופציה. לכן כשקונים מניה – ניתן להרוויח אם האימפלייד וולטיליטי עולה,  שכן זה יגדיל את מחיר המניה שאתם מחזיקים.

כך – יש כאלה שאוהבים לרכוש מניות עם אימפלייד וולטיליטי נמוך, מתוך הערכה שהתנודתיות יכולה לגדול וגם מחיר המניה יעלה. ולהיפך – ניתן למכור מניות עם תנודתיות גבוהה ולהרויח אם זו תרד, כמובן שזה לא מובטח..

מימוש אופציות

ההחלטה אם לממש את האופציה – היא של הקונה.

הצד השני – כאשר אתם מוכרים אופציה, יש תמיד סיכון קטן שתדרשו לממש את החוזה – שכן כאשר קונה מחליט לממש חוזה, המערכת בוחרת באופן אקראי מוכר – אם מכרתם אופצית קול, תיאלצו למכור את המניות שלכם במחיר המטרה של החוזה. אם מכרתם אופצית פוט – תיאלצו לרכוש 100 מניות לכל חוזה, במחיר המטרה.

כאשר החוזה פג – ביום הנקוב באופציה, כל אופציה שלא נמכרה או טופלה קודם לכן – תמומש אם היא תהיה בכסף. כלומר – אופציות קול – שמחיר המטרה שלהן נמוך ממחיר השוק, או אופציות פוט שמחיר המטרה שלהן גבוה ממחיר השוק, ימומשו אוטומטית.

לדוגמה: אם מכרת אופציית פוט למניה במחיר מטרה 100, וביום הפקיעה מחיר המניה הוא 95 – תחויבו לקנות את המניה במחיר המטרה 100 ולמעשה תפסידו 500 דולר, פחות הפרמיה שבה מכרתם את החוזה (אם החוזה היה לדוגמה במחיר 3, כלומר 300 דולר – ההפסד נטו שלכם יהיה 200 דולר, כלומר, שילמתם 97 על מניה שמחירה 95).

ווליום המסחר

יש יתרון לאופציות סחירות – כלומר עם פעילות של אלפי חוזים, שכן ניתן למכור ולרכוש אותן בקלות. לרוב – למניות עם ווליום גבוה, יהיו גם אופציות עם ווליום גבוה. ככל שהווליום גבוה – המרווח בין הצעות מחיר המכירה והקניה יהיו קטנות יותר.

דוגמאות בולטות לאופציות סחירות – אופציות של תעודות האינדקס spy, iwm, qqq, מניות בולטות כמו אפל, אינטל, טסלה, פייסבוק וכו', אופציות על מדד התנודיות vix וכו'.

 

 

 

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *